ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΘερμότερες οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα προβλέπουν επιστήμονες τα προσεχή χρόνια. Συγκεκριμμένα προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 2 έως 5o C σε όλη τη ζώνη της Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που πρόκειται να εκτεθούν την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για τις κλιματολογικές αλλαγές.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα επικρατήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας, με λειψυδρία και ξηρασία στις νότιες περιοχές και πλημμύρες και σφοδρές βροχοπτώσεις στις βόρειες.Όλες οι διεθνείς επιστημονικές εκθέσεις συμφωνούν ότι τις επόμενες δεκαετίες θα συνεχιστεί στην Ελλάδα η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας· ορισμένοι εφιστούν την προσοχή ακόμη και στο ενδεχόμενο ερήμωσης, καθώς είναι πιθανόν η χώρα να βρεθεί σε ζώνη λειψυδρίας.
Στην Ελλάδα ο φετινός Νοέμβριος είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων 40 ετών, με τον υδράργυρο να κινείται 6 βαθμούς υψηλότερα από τη μέγιστη θερμοκρασία της εποχής. Τόσο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όσο και ομάδα Βρετανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου East Anglia κάνουν λόγο σε εκθέσεις τους για αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα τα επόμενα 30 χρόνια, από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.
Μιλούν, επίσης, για παρατεταμένο καύσωνα, τον οποίο θα διαδεχτούν πλημμύρες, συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων, λειψυδρία, ξηρασία των αγροτικών καλλιεργειών και εξαφάνιση ειδών της πανίδας και χλωρίδας.
Πολλοί ερευνητές επισημαίνουν, εξάλλου, την αλλαγή του βιολογικού ρολογιού των ζώων και των φυτών, εξαιτίας των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες. Όλοι όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων διεθνώς (άλλοτε με εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, άλλοτε με έντονες καταιγίδες) οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τους κινδύνους επισημαίνει η Greenpeace για την αύξηση της εκπομπής ρύπων
Με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, το τμήμα Ελλάδος της Greenpeace προειδοποιεί για τις εντεινόμενες κλιματολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την αποτυχία των περισσότερων κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Ελλάδα, η Greenpeace τη χαρακτηρίζει ως μία από τις χώρες που έχουν αποτύχει παταγωδώς στον τομέα αυτό, αφού οι εκπομπές ρύπων αυξήθηκαν κατά 18% στην περίοδο 1990-98. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το Πρωτόκολλο του Κιότο, με το οποίο το 1997 οι υπουργοί Περιβάλλοντος των περισσότερων κρατών του κόσμου συμφώνησαν να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αποτελέσει κενό γράμμα, εάν δεν υπάρξει ένα σαφές καθεστώς κυρώσεων για τη συμμόρφωση με τους όρους του.
Παράλληλα, η οικολογική οργάνωση καλεί τους αρμοδίους να μη χάσουν την ευκαιρία που τους δίνεται στη Χάγη να αποσαφηνίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει εφικτή η υλοποίηση των στόχων του Κυότο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο.
Τέλος, αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας, η Greenpeace τονίζει ότι, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τον Ιούνιο του 2000, οι εκπομπές ρύπων στην Αθήνα θα ξεπεράσουν το 25%, που έχει θέσει ως στόχο της η ελληνική κυβέρνηση, και αναμένεται να φτάσουν το 48-52% έως το 2010, σε περίπτωση που δεν ληφθούν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.

Τα τελευταία 140 χρόνια παρατηρείται αυξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη κατά 0.3- 0.6 βαθμούς κελσίου. Τα καιρικά φαινόμενα , πλημμύρες, τυφώνες, ξηρασίες, κ.α., παρουσιάζουν έξαρση.
Επιπλέον αναμένεται να υπάρξει αύξηση της στάθμης της θάλασσας, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας καθώς και το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, ενώ αυξάνονται ραγδαία οι κίνδυνοι για την βιοποικιλότητα- χιλιάδες ζωικά και φυτικά είδη απειλούνται ευθέως λόγο των καιρικών κλιματολογικών και γεωλογικών αλλαγών. Η διαθεσιμότητα του νερού αναμένεται να ελαττωθεί.
Οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από όλα τα παραπάνω θα επηρεαστεί με πολλούς τρόπου όπως για παράδειγμα, καρδιαγγείες, κρούσματα θερμοπληξίας, διάδοση μεταδοτικών νόσων, δυσεντερίες κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: