ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ




Οι κίνδυνοι για την υγεία λόγω των κλιματικών αλλαγών απειλούν όλους τους ανθρώπους στην γη. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι διαφόρων κατηγοριών και εκτείνονται σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι απειλές για τους ανθρώπους είναι σημαντικές και περιλαμβάνουν το φάσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών έως τις δυναμικές αλλαγές που παρατηρούνται στην επιθετικότητα και εξάπλωση των μολυσματικών, μεταδοτικών ασθενειών.
Πολλές από τις κυριότερες ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο, είναι ευαίσθητες στις κλιματικές αλλαγές. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών επηρεάζει τη συχνότητα και το εύρος της γεωγραφικής τους διάδοσης.
Οι επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών είναι ήδη εμφανείς με πολλούς τρόπους. Στην εποχή μας, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από όσο ποτέ άλλοτε εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας και των καυσώνων. Καταγράφονται αλλαγές στη συχνότητα των ασθενειών που μεταφέρονται και μεταδίδονται στους ανθρώπους από έντομα ή άλλους οργανισμούς. Ταυτόχρονα παρατηρούνται νέες μορφές και τρόποι εξέλιξης φυσικών καταστροφών.
Οι αρνητικές επιπτώσεις των καταστάσεων αυτών, θα είναι σημαντικότερες σε πιο ευάλωτους ανθρώπους. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις με σωματική εξασθένηση, οι άνθρωποι των φτωχότερων χωρών και οι απομονωμένοι πληθυσμοί του πλανήτη, ήδη άρχισαν να πληρώνουν και θα πληρώσουν στο μέλλον το μεγαλύτερο κόστος σε απώλεια ζωών και ασθένειες εάν αφεθεί να εξελιχθεί η δυσάρεστη αυτή κατάσταση.
Στις περιοχές του πλανήτη μας που υπάρχει ψηλού βαθμού ενδημία ασθενειών που είναι ευαίσθητες στις κλιματικές αλλαγές, με σπανιότητα υδάτων πόρων και χαμηλή παραγωγή τροφίμων, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο τρωτοί στις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Το ίδιο επίσης συμβαίνει σε μικρά απομονωμένα υπανάπτυκτα κράτη που υπάρχουν σε νησιά και σε ορεινές περιοχές. Πιο τρωτοί στις κλιματικές αλλαγές είναι επίσης οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών περιοχών και στις παράλιες περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών.
Είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα και να δράσουμε τώρα!
Οι αρνητικές επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών στην υγεία θα είναι αδύνατον να αναιρεθούν σε μερικά χρόνια ή δεκαετίες. Ωστόσο πολλές από τις πιθανές αυτές συνέπειες, είναι δυνατόν να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να τεθούν υπό έλεγχο.
Υπάρχουν τρόποι στον τομέα της υγείας και άλλους συναφείς τομείς, για να μειωθεί η έκθεση των ανθρώπων στις κλιματικές αλλαγές. Παράλληλα υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω αρνητικών εξελίξεων στην επιδείνωση του κλίματος της γης.
Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι για παράδειγμα ο έλεγχος των μεταφορέων των μολυσματικών ασθενειών, η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα μέσα διακίνησης των ανθρώπων, η αποτελεσματικότερη χρήση της γης και η καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Τα μέτρα αυτά είναι καλά μελετημένα, έχουν ελεγχθεί, είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική και ουσιώδη βοήθεια για αντιμετώπιση των απειλών.
Επιπρόσθετα, πολλά από τα μέτρα που χρειάζονται για να προληφθεί περισσότερες επιδείνωση του κλίματος, έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Για παράδειγμα η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου και η χρήση των δημοσίων μέσων μεταφοράς παρά του προσωπικού αυτοκινήτου, θα μειώσει την εκπομπή των αερίων θερμοκηπίου. Θα βελτιώσει επιπλέον την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, θα οδηγήσει σε καλύτερη αναπνευστική υγεία των πληθυσμών και θα προκαλεί λιγότερους πρόωρους θανάτους.
Η αύξηση της σωματικής άσκησης λόγω χρήσης ποδηλάτου και περπατήματος, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μείωση της μάστιγας της παχυσαρκίας και σε λιγότερες ασθένειες που προκαλούνται λόγω παχυσαρκίας.
Όσο πιο σύντομα ληφθούν τα μέτρα για πρόληψη των κλιματικών αλλαγών ή για έλεγχο αυτών που ήδη εγκαταστάθηκαν, τόσο πιο θετικά αποτελέσματα θα έχουμε για τη δημόσια υγεία.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων.
Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης, η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, η τρύπα του όζοντος και η υπερβολική έκθεση των ανθρώπων στην ηλιακή ακτινοβολία, η αλλοίωση της ποιότητας του αέρα, του νερού και των τροφίμων, προκαλούν όλο και περισσότερους θανάτους και ασθένειες στους ανθρώπους.
Οι επιστημονικές γνώσεις για τις επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών στην ανθρώπινη υγεία συσσωρεύονται συνεχώς. Είναι σε θέση να προβλέψουν και να προσφέρουν λύσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφών που δημιουργήθηκαν ή επέρχονται λόγω της αλλοίωσης του περιβάλλοντος από την ανθρωπότητα.
Η τρύπα του όζοντος που δημιουργήθηκε λόγω των διαφόρων μορφών των δραστηριοτήτων των ανθρώπων, είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία. Η αύξηση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη μας.
Η έκθεση σε μικρές ποσότητες της ηλιακής ακτινοβολίας, έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία ιδιαίτερα στο μεταβολισμό και παραγωγή της βιταμίνης D στον οργανισμό η οποία είναι απαραίτητη για υγιή οστά, την απορρόφηση του ασβεστίου, την πρόληψη του ραχιτισμού, της οστεομαλακίας και τις οστεοπόρωσης.
Εξάλλου όλοι αναπόφευκτα εκτιθέμεθα ως ένα σημείο στις υπεριώδεις ακτίνες. Όμως είναι η υπερβολική έκθεση των ανθρώπων στην ηλιακή ακτινοβολία που είναι η αιτία προβλημάτων υγείας και θανάτων.
Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, προκαλεί καρκίνους στο δέρμα που οδηγούν στο θάνατο ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων κάθε χρόνο. Επίσης η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, καταρράκτη, πτερύγιο, ρυτίδες, αλλοιώσεις και γήρανση στο δέρμα.
Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου που ανήκει στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, μεταφέρει ψηλή ενέργεια που είναι σε θέση να προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος . Προάγει έτσι την ανάπτυξη καρκίνων εκ των οποίων το μελάνωμα έχει ιδιαίτερα φτωχή πρόγνωση εάν δεν ανιχνευτεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να βλέπει τις υπεριώδεις ακτίνες. Επίσης οι ακτίνες αυτές δεν γίνονται αισθητές από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το χιόνι αντανακλά το περισσότερο την υπεριώδη ακτινοβολία (80%). Ο άμμος της παραλίας, ο αφρός της θάλασσας, την αντανακλούν επίσης αλλά σε λιγότερο ποσοστό (15%-25%). Το γρασίδι, το χώμα και το νερό, έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά αντανάκλασης (<10%). class="blsp-spelling-corrected" id="SPELLING_ERROR_4">άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Απλά μέτρα όπως καλύτερη προστασία από τον ήλιο, θα μπορούσαν να μειώνουν σημαντικά το κόστος αυτό σε ανθρώπινες ζωές.
Από τις 60.000 ανθρώπων που πεθαίνουν λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, οι 48.000 θάνατοι οφείλονται στο μελάνωμα ενώ οι υπόλοιποι 12.000 θάνατοι σε άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος.
Η μείωση του ατμοσφαιρικού όζοντος που δυστυχώς παρατηρείται και αυξάνεται εξαιτίας της βιομηχανοποίησης και του σύγχρονου τρόπου ζωής, μειώνει την προστασία των ανθρώπων από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Ο τύπος του δέρματος των ανθρώπων παίζει ρόλο στην ευαισθησία στις υπεριώδεις ακτίνες. Οι άνθρωποι με δέρμα ανοικτού χρώματος, προσβάλλονται ευκολότερα από εγκαύματα από ότι οι άνθρωποι με δέρμα σκούρου χρώματος.
Ευτυχώς οι ασθένειες που προκαλούνται από τον ήλιο, μπορούν να προληφθούν. Μερικά απλά μέτρα προστασίας, μπορούν να συμβάλλουν στην πλήρη πρόληψη των προβλημάτων υγείας λόγω ηλιακής ακτινοβολίας.
Πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία, είναι το περισσότερο έντονη μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Όσο πιο ψηλό είναι το υψόμετρο της περιοχής που βρισκόμαστε και όσο πιο κοντά στον ισημερινό βρισκόμαστε, τόσο πιο έντονη είναι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.
Η χρήση αντηλιακών κρεμών με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 επιβάλλεται όπως επίσης και ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο ιδιαίτερα κατά τις ώρες του μεσημεριού που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι αντηλιακές κρέμες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να παρατείνεται η έκθεση στον ήλιο αλλά για να προστατεύεται το δέρμα όταν η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το μαύρισμα με λάμπες.
Η κατανόηση από το πλατύ κοινό των παραγόντων που προκαλούν τις καταστροφικές για την υγεία και το περιβάλλον κλιματικές αλλαγές, θα αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της συνολικής παγκόσμιας προσπάθειας. Παράλληλα, η ιατρική και η επιστήμη γενικότερα μπορούν να προσφέρουν λύσεις για προστασία από τις αρνητικές επιπτώσεις της τρύπας του όζοντος, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και άλλων απειλών που προβάλλουν.

ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ


Το μέλλον μας εξαρτάται από τις επιλογές μας.
Οι δράσεις που θα αναλάβουμε ως ανθρωπότητα στον τομέα των κλιματικών αλλαγών, της υγείας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των φυσικών πλούτων, θα καθορίσουν το μέλλον μας.
Από τις τροπικές χώρες έως τις αρκτικές περιοχές, οι κλιματικές αλλαγές που καταγράφονται κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν ισχυρές άμεσες και έμμεσες επιδράσεις στους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι έχουν μεγάλες δυνατότητες προσαρμογής. Όμως η φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού, έχει τα όρια της.
Οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Οι ακραίες θερμές και ψυχρές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες ασθένειες όπως η θερμοπληξία ή η υποθερμία. Παράλληλα αυξάνουν το ποσοστό θανάτων λόγω καρδιακών και αναπνευστικών ασθενειών.
Στις αστικές περιοχές, η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, μπορεί να οδηγήσει στην παγίδευση θερμών μαζών αέρα και αύξηση της συγκέντρωσης ρυπαντικών ουσιών στον ατμοσφαιρικό αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι των πόλεων. Η αύξηση της αιθαλομίχλης, οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Οι κλιματικές αλλαγές ήδη έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν μια τεράστια επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες για την προστασία των ανθρώπων στον πλανήτη μας από τους επερχόμενους κινδύνους.
Το φυσικό περιβάλλον πάνω στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση του ανθρώπινου είδους, άρχισε να παρουσιάζει αλλοιώσεις με συνέπειες που είναι απρόβλεπτες. Οι συνέπειες αυτές, είναι πολύ σοβαρότερες για την υγεία των ανθρώπων παρά για την παγκόσμια οικονομία.
Οι κλιματικές αλλαγές που καταγράφονται σήμερα, είναι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του πλανήτη μας. Η έκταση που προσλαμβάνουν και που προβλέπεται ότι θα πάρουν, είναι τόσο μεγάλες που οι αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας θα πρέπει να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου βάρους των ασθενειών και των ζημιών που δημιουργούνται.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 25% των ασθενειών που υπάρχουν στους ανθρώπους σήμερα, οφείλονται στην ρύπανση του αέρα, του νερού, του εδάφους και των τροφίμων. Η σημαντική αυτή περιβαλλοντική ρύπανση προκαλεί κυρίως αναπνευστικές μολύνσεις και διαρροϊκές παθήσεις.
Οι αλλαγές του κλίματος, πρόκειται να επιδεινώσουν τη συχνότητα των ασθενειών αυτών. Παράλληλα θα ευνοηθεί η ευρύτερη διάδοση ασθενειών όπως η μαλάρια (ελονοσία). Οι φτωχές χώρες θα πληγούν περισσότερο.
Οι συνθήκες που πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για την υγεία είναι πολλές και περιλαμβάνουν καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες, μείωση των τροφίμων για τους ανθρώπους λόγω επιδείνωσης απόδοσης των εσοδειών και απώλειας αναγκαίων πόρων για τη ζωή. Παράλληλα παρατηρούνται αλλαγές στις μολυσματικές ασθένειες που καθίστανται ανθεκτικότερες και πιο καταστροφικές για τους ανθρώπους
Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που επιτελείται αδιάκοπα, θα επιδεινώσει το πρόβλημα του υποσιτισμού. Τα κύματα προσφύγων, η φτώχεια θα επιδεινώνονται σε συνθήκες κλιματικής αστάθειας ενώ οι μολυσματικές ασθένειες θα μαστίζουν και θα εξοντώνουν τους ανθρώπους.
Οι σχέσεις μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας είναι πολύπλοκες. Για παράδειγμα σε χώρες που εκμοντερνίζονται, είναι φυσιολογικό να αναμένεται ότι θα βελτιώνεται το επίπεδο υγείας του πληθυσμού τους.
Ωστόσο η ανάπτυξη και η εκβιομηχανοποίηση συνοδεύονται από περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερες εκπομπές επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις είναι σοβαρότερες για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς.
Για τη δημόσια υγεία, οι κλιματικές αλλαγές, έχουν την πλέον καθοριστική επιρροή για τον αιώνα που διανύουμε. Είναι σημαντικό να προάγονται μεταξύ των ανθρώπων τρόποι ζωής οι οποίοι μειώνουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα για να μειώνεται το φαινόμενο θερμοκηπίου. Η ανάπτυξη εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και νέων τεχνολογιών για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας που εξαρτάται από τον άνθρακα, είναι βήματα προς την ορθή κατεύθυνση.
Οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να περπατούν περισσότερο, να χρησιμοποιούν ευρέως στη ζωή τους το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς όποτε είναι δυνατόν και να καταναλώνουν λιγότερα ζωικής προέλευσης προϊόντα. Εφαρμόζοντας τις υγιεινές αυτές τακτικές, το όφελος είναι πολλαπλό διότι ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από την παχυσαρκία, τις καρδιοπάθειες και τα οδικά δυστυχήματα.
Επιπρόσθετα είναι αναγκαίο να σχεδιάζονται και να δημιουργούνται καλύτερα συστήματα αστικών και άλλων συστημάτων δημοσίων μεταφορών με τρόπο τέτοιο που να μειώνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η βελτίωση των μονώσεων των κτιρίων και των οικιών μπορεί να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και την εκπομπή αερίων που συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές.
Οι άνθρωποι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να διαπαιδαγωγηθούν για να αναπτύξουν συνείδηση και συνήθειες μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας.
Μειώνοντας την προσωπική κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι, στην εργασία, στις μεταφορές και στην ψυχαγωγία του μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε τεράστιες μειώσεις στη συνολική κατανάλωση ενέργειας που επιβαρύνει απειλητικά το περιβάλλον, το κλίμα και την υγεία μας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ


Η ανάγκη για δράσεις για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των κλιματικών αλλαγών γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη αλλά και επιτακτική.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα του προβλήματος, όρισε ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2008 την προστασία της υγείας από τις κλιματικές αλλαγές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ιδρύθηκε με βάση τη διεθνή δέσμευση των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσει στην εποικοδόμηση συνθηκών προς όφελος της υγείας όλων των ανθρώπων, για την παγκόσμια ασφάλεια και για την ειρήνη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας καθιερώθηκε το 1948 από την Πρώτη Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία για να σηματοδοτήσει την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και σκοπό έχει να αυξάνει την ενημερότητα του κοινού για θεμελιώδη θέματα υγείας με παγκόσμια εμβέλεια. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2008 συμπίπτει με τα 60χρονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πέρασαν 60 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού και οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους παραμένουν. Πολλοί που υπήρχαν παλαιότερα έχουν τεθεί υπό έλεγχο ενώ άλλοι καινούργιοι έχουν εμφανιστεί. Ταυτόχρονα τα ίδια αισθήματα αλληλεγγύης υπάρχουν μεταξύ των λαών γεγονός που τους φέρνει πιο κοντά για να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των κλιματικών αλλαγών για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.
Η υγεία και η ευεξία θεωρούνται ως καθοριστικοί παράγοντες της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο. Με το ίδιο πνεύμα η υγεία και η ευεξία των πληθυσμών πρέπει να είναι το κριτήριο μέτρησης των επιδράσεων των κλιματικών αλλαγών και των προσπαθειών που καταβάλλουμε ως ανθρωπότητα για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Οι κλιματικές αλλαγές ελκύουν δικαιολογημένα όλο και περισσότερο την προσοχή διεθνώς τόσο των μέσων πληροφόρησης όσο και των αρμόδιων αρχών. Ας αναφέρουμε το παράδειγμα του βραβείου Νόμπελ που δόθηκε πρόσφατα στον πρώην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ και σε μια ομάδα ειδικών των Ηνωμένων Εθνών για την εργασία τους σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές.
Σήμερα είναι ξεκάθαρο και κατανοητό όσος ποτέ άλλοτε ότι για να ευελπιστούμε σε μια επιτυχημένη αειφόρο ανάπτυξη είναι απαραίτητο να μεριμνούμε ταυτόχρονα για υγιές περιβάλλον και διασφάλιση της υγείας όλων των ανθρώπων στη γη.
Οι επαγγελματίες της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των αλλαγών του κλίματος στους ανθρώπους. Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι εκείνοι που ζουν σε χώρες όπου ο τομέας της υγείας έχει ήδη σοβαρά προβλήματα στην πρόληψη, ανίχνευση, έλεγχο, θεραπεία ασθενειών και αντιμετώπιση συνθηκών που απειλούν την υγεία των λαών τους.
Οι μεγάλοι δολοφόνοι όπως η μαλάρια, ο υποσιτισμός και οι διάρροιες, εξαφανίζουν εκατομμύρια ζωές ανθρώπων σε φτωχές χώρες του κόσμου κάθε χρόνο. Οι κλιματικές αλλαγές θα επιδεινώσουν και θα αναδείξουν περισσότερο τις αδυναμίες δημιουργώντας περισσότερες πιέσεις στη δημόσια υγεία και με μεγαλύτερη συχνότητα.
Είναι επιτακτικό να θέσουμε το πρόβλημα της δημόσιας υγείας στο επίκεντρο του προγράμματος των δράσεων μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Πρέπει να συνεργαστούν με στόχο την ενδυνάμωση της επιτήρησης και ελέγχου των μολυσματικών ασθενειών, την ασφαλέστερη χρήση των υδάτινων πόρων και για τις επείγουσες δράσεις σε προβλήματα υγείας.
Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2008, κοινότητες και οργανισμοί παντού στον κόσμο, θα οργανώσουν δραστηριότητες με στόχο να αυξήσουν την ενημερότητα και την κατανόηση του κοινού για τις επιπτώσεις που έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν οι αλλαγές του κλίματος στην υγεία των ανθρώπων και άλλων μορφών ζωής στον πλανήτη μας.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτά που συμβαίνουν σε άλλες μεριές της γης, μας αφοράν άμεσα. Ζούμε σε ένα κοινό παγκόσμιο σπίτι και αυτά που συμβαίνουν αλλού και σε διαφορετικούς πληθυσμούς μας επηρεάζουν και πρέπει να μας ενδιαφέρουν.
Η αλληλοεξάρτηση των αποφάσεων και των πολιτικών ή στρατηγικών κατευθύνσεων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι στην εποχή μας τόσο σημαντική όσο ποτέ άλλοτε.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Φαινόμενο θερμοκηπίου, άσθμα και διοξείδιο του άνθρακα
Οι σοβαρές κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται στον πλανήτη μας με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πιθανόν θα αυξήσουν τα κρούσματα άσθματος που προκαλούνται από τη γύρη και την αιθαλομίχλη (μείγμα καπνιάς με ομίχλη, χαρακτηριστικό της μόλυνσης του περιβάλλοντος σε πολλές μεγαλουπόλεις).
Πρόκειται για μια ακόμη σοβαρή συνέπεια της υπερθέρμανσης της γης η οποία μας απειλεί και που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η αύξηση της γύρης σχετίζεται με τη συνεχή άνοδο της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σε εργαστηριακά πειράματα, βρέθηκε ότι η άνοδος των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα οδηγούν σε αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των αγριόχορτων, ζιζανίων, δένδρων και φυτών που παράγουν γύρη η οποία είναι αιτία αλλεργίας. Η αύξηση συγκέντρωσης της αλλεργιογόνου γύρης, θα επηρεάζει περισσότερους ασθματικούς ασθενείς και θα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες περισσότερων ανθρώπων να προσβληθούν από άσθμα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις, θα συνοδεύεται από άνοδο των επιπέδων της φωτοχημικής αιθαλομίχλης, πλούσιας σε όζον. Το όζον παράγεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, από βιομηχανικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους που αντιδρούν με τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τη θερμότητα. Το όζον είναι παράγοντας που προκαλεί την έναρξη συμπτωμάτων του άσθματος.
Η αύξηση της γύρης και της αιθαλομίχλης, θα αυξάνουν όχι μόνο τον αριθμό των πασχόντων από άσθμα αλλά και τη συχνότητα και σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο μέσος όρος της θερμοκρασίας επιφάνειας, αναμένεται να αυξηθεί στον αιώνα που ζούμε κατά 1.8-4.0°C. Ακόμη και εάν επέλθει η κατώτερη τιμή αύξησης της θερμοκρασίας, θα συμβούν ανεπανόρθωτες και πολύ πιθανό καταστροφικές αλλαγές.
Η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στον αιώνα μας, εκτός από τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων, είναι πιθανόν να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων επιφάνειας της θάλασσας μεταξύ 18 και 59 cm . Το γεγονός αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις παραλιακές περιοχές ή μικρά νησιά και δημιουργεί προϋποθέσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι σημαντικές αυτές προειδοποιήσεις σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία που φέρνει μαζί της η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, προέρχονται από πρόσφατη διακυβερνητική διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές (Intergovernmental Panel on Climate Changes).
Σύμφωνα με τα πορίσματα της διάσκεψης, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας που σημειώνεται και αναμένεται να παρατηρηθεί κατά τα επόμενα 100 χρόνια, θα έχει μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες συνέπειες:
Αύξηση των καυσώνων, πυρκαγιών, πλημμυρών, εδαφικών καθιζήσεων, ξηρασίας, θυελλών, καταιγίδων και θαλασσοταραχών
Σοβαρές ελλείψεις νερού για ύδρευση και άρδευση
Μειώσεις της γεωργικής παραγωγής εξαιτίας της ξηρασίας και των πυρκαγιών
Πλημμύρες σε παραλιακές περιοχές λόγω της ανόδου των επιπέδων των θαλασσών και ωκεανών που προκαλούνται από το λιώσιμο των παγετώνων στις πολικές περιοχές εξαιτίας της υπερθέρμανσης
Αύξηση των προσφύγων που θα προέρχονται από περιοχές οι οποίες θα έχουν υποστεί τις σοβαρότερες καταστροφές εξαιτίας των αναμενόμενων κλιματικών αλλαγών
Μεγαλύτερες καταστροφές σε περιουσίες, σε κτίρια, σε υποδομές μέσων μαζικής μεταφοράς, επικοινωνίας, παραγωγής ενέργειας
Περισσότερες διακοπές στην παροχή ενέργειας για σκοπούς κλιματισμού
Εξαφάνιση διαφόρων μορφών ζωής στον πλανήτη μας, με μείωση της ποικιλίας οργανισμών στο φυτικό και ζωικό βασίλειο
Αύξηση ασθενειών λόγω αλλεργίας, διατροφής, μετάδοσης από τα κουνούπια και το νερό, μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών
Κίνδυνος για την ασφάλεια και ειρήνη στον κόσμο, λόγω αύξησης πιθανοτήτων πολέμων για διεκδίκηση πόρων, νερού, καλλιεργήσιμης γης
Βλέπουμε λοιπόν ότι δικαιολογημένα κυβερνήσεις και λαοί, αισθάνονται έντονη ανησυχία και φόβο για το δικό τους μέλλον αλλά και για τις γενεές που θα ακολουθήσουν.
Η συνεχής πληροφόρηση των λαών για το απειλητικό αυτό πρόβλημα, η συνεχής επιστημονική μελέτη για ανεύρεση λύσεων, η διαρκής παρακολούθηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται παγκόσμια, η συντονισμένη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις επιβάλλονται εάν θέλουμε αποτελεσματικά να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα από τους κινδύνους που διαφαίνονται και καραδοκούν.

ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ


Οι ψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες προκαλούν περισσότερους θανάτους στους ανθρώπους από ότι μαζί όλες οι άλλες φυσικές καταστροφές που δημιουργούνται λόγω καιρού όπως οι τυφώνες, καταιγίδες, καταστροφικές θύελλες, πλημμύρες και άλλα ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Το 2003, το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη, σκότωσε 40.000 ανθρώπους.
Η ζέστη σκοτώνει αθόρυβα. Η υγρασία επιδεινώνει το πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης, πληροφόρησης και διαπαιδαγώγησης των πληθυσμών για τους καύσωνες και την αντιμετώπιση τους. Οι ευπαθείς ομάδες χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και προστασία.
Οι άνθρωποι υφίστανται βλάβες από την αύξηση της θερμοκρασίας όταν το σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος υπερφορτωθεί και δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στη θερμότητα που υποβάλλεται.
Το ανθρώπινο σώμα αποβάλλει την περιττή θερμότητα και διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία δια της εφίδρωσης. Κάτω από ορισμένες συνθήκες όμως, η εφίδρωση δεν είναι αρκετή. Όταν συμβεί αυτό, τότε η θερμοκρασία σώματος μπορεί να αυξηθεί πολύ γρήγορα.
Η πολύ ψηλή θερμοκρασία σώματος, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ή σε άλλα ζωτικά όργανα.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μειώνουν την ικανότητα του σώματος να προσαρμόζεται και να αποβάλλει τη θερμότητα σε εξαιρετικά θερμές κλιματικές συνθήκες. Η ψηλή υγρασία, δεν επιτρέπει στον ιδρώτα να εξατμιστεί όσο γρήγορα όσο θα έπρεπε και έτσι εμποδίζει τον οργανισμό από του να αποβάλλει γρήγορα την περιττή θερμότητα.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητα του σώματος μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Η ηλικία επηρεάζει με τους ηλικιωμένους να είναι λιγότερο ικανοί να αποβάλλουν την περιττή θερμότητα. Επίσης τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 4 ετών, έχουν ανάλογο πρόβλημα που τα καθιστά πολύ ευάλωτα στις αυξήσεις της θερμοκρασίας.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα θερμικής προσαρμογής του ανθρωπίνου σώματος είναι η παχυσαρκία, ο πυρετός, οι καρδιοπάθειες, οι ψυχικές παθήσεις, η κακή κυκλοφορία του αίματος, τα ηλιακά εγκαύματα, ορισμένα φάρμακα και το αλκοόλ.
Οι περισσότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού περιλαμβάνουν τα βρέφη και παιδιά μέχρι 4 ετών, τα άτομα 65 ετών και άνω, τους παχύσαρκους, τα άτομα που έχουν κάποια πάθηση ή που παίρνουν ορισμένα φάρμακα.
Τα φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών λόγω αύξησης της θερμοκρασίας περιλαμβάνουν:
1. Ψυχοτρόπα φάρμακα: Αλοπεριδόλη, Χλωρπρομαζίνη
2. Φάρμακα κατά της νόσου Πάρκινσον (μειώνουν την εφίδρωση)
3. Ηρεμιστικά: Φαινοθειαζίνες, Βουτυροφαινόνες
Η θερμοπληξία είναι η πλέον σοβαρή ασθένεια που προκαλείται στον άνθρωπο λόγω ψηλής θερμοκρασίας. Συμβαίνει όταν το σώμα μας δεν μπορεί πλέον να ελέγχει τη θερμοκρασία του. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται τότε γρήγορα, οι μηχανισμοί εφίδρωσης για να κρυώνει το σώμα αποτυγχάνουν.
Όταν ο οργανισμός βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να ανέλθει στους 41 βαθμούς Κελσίου ή ψηλότερα, σε 10 έως 15 λεπτά. Η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή μόνιμες αναπηρίες εάν δεν παρασχεθεί άμεσα επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Τα προειδοποιητικά σημεία που προαναγγέλλουν τη θερμοπληξία μπορούν να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
1. Αύξηση σε πολύ ψηλά επίπεδα της θερμοκρασίας του σώματος, άνω των 39,5 βαθμών Κελσίου
2. Δέρμα που είναι κόκκινο, ζεστό και ξηρό λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον εφίδρωση
3. Γρήγορος, έντονος καρδιακός παλμός
4. Ρυθμικός πονοκέφαλος
5. Ζάλη
6. Ναυτία, αναγούλες
7. Σύγχυση
8. Απώλεια συνείδησης, συγκοπή (λιποθυμία)
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε εάν αντιληφθούμε ότι κάποιος παρουσιάζει ένα ή περισσότερα προειδοποιητικά σημεία της θερμοπληξίας. Ή έγκαιρη αναγνώριση της θερμοπληξίας, μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς.
Σε περίπτωση που αντιληφθούμε ότι κάποιος παρουσιάζει προειδοποιητικά σημεία θερμοπληξίας, μπορούμε να κάνουμε τα ακόλουθα ενώ παράλληλα εμείς ή κάποιος άλλος πρέπει να καλέσουμε ιατρική βοήθεια:
1. Μεταφορά του θύματος σε σκιερό μέρος
2. Μείωση της θερμότητας του ασθενούς με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε: Χρήση κρύου νερού, κρύο μπάνιο, κρύο ντους, ψέκασμα με κρύο νερό, σφουγγάρι με κρύο νερό, κρύες κομπρέσες, ανεμιστήρες
3. Παρακολούθηση με μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι που αυτή να κατέβει κάτω από 38,5 βαθμούς Κελσίου
4. Εάν η ιατρική βοήθεια που πρέπει αναζητηθεί και να παρασχεθεί το ταχύτερο δυνατόν, αργεί να έρθει, είναι καλό να ζητηθούν οδηγίες, από τους γιατρούς του τμήματος επειγόντων περιστατικών ή άλλων από άλλους γιατρούς
Βλέπουμε λοιπόν ότι η γνώση των βασικών αυτών στοιχείων μπορεί να είναι ωφέλιμη όχι μόνο για μας και την οικογένεια μας αλλά και για συνανθρώπους μας που θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε εάν βρεθούν στον κίνδυνο της θερμοπληξίας.
Η λήψη άφθονων υγρών, η προστασία από τον ήλιο, η παραμονή σε σκιερό μέρος, η κατάλληλη ενδυμασία, η χρήση αντηλιακών κρεμών, η προσαρμογή στο περιβάλλον, η παρακολούθηση ηλικιωμένων και άλλων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ο καλός προγραμματισμός των δραστηριοτήτων, τα κλιματιστικά συστήματα, μπορούν μεταξύ άλλων να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της απειλής των ψηλών θερμοκρασιών.