ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Φαινόμενο θερμοκηπίου, άσθμα και διοξείδιο του άνθρακα
Οι σοβαρές κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται στον πλανήτη μας με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πιθανόν θα αυξήσουν τα κρούσματα άσθματος που προκαλούνται από τη γύρη και την αιθαλομίχλη (μείγμα καπνιάς με ομίχλη, χαρακτηριστικό της μόλυνσης του περιβάλλοντος σε πολλές μεγαλουπόλεις).
Πρόκειται για μια ακόμη σοβαρή συνέπεια της υπερθέρμανσης της γης η οποία μας απειλεί και που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Η αύξηση της γύρης σχετίζεται με τη συνεχή άνοδο της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σε εργαστηριακά πειράματα, βρέθηκε ότι η άνοδος των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα οδηγούν σε αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των αγριόχορτων, ζιζανίων, δένδρων και φυτών που παράγουν γύρη η οποία είναι αιτία αλλεργίας. Η αύξηση συγκέντρωσης της αλλεργιογόνου γύρης, θα επηρεάζει περισσότερους ασθματικούς ασθενείς και θα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες περισσότερων ανθρώπων να προσβληθούν από άσθμα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις, θα συνοδεύεται από άνοδο των επιπέδων της φωτοχημικής αιθαλομίχλης, πλούσιας σε όζον. Το όζον παράγεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, από βιομηχανικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους που αντιδρούν με τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και τη θερμότητα. Το όζον είναι παράγοντας που προκαλεί την έναρξη συμπτωμάτων του άσθματος.
Η αύξηση της γύρης και της αιθαλομίχλης, θα αυξάνουν όχι μόνο τον αριθμό των πασχόντων από άσθμα αλλά και τη συχνότητα και σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο μέσος όρος της θερμοκρασίας επιφάνειας, αναμένεται να αυξηθεί στον αιώνα που ζούμε κατά 1.8-4.0°C. Ακόμη και εάν επέλθει η κατώτερη τιμή αύξησης της θερμοκρασίας, θα συμβούν ανεπανόρθωτες και πολύ πιθανό καταστροφικές αλλαγές.
Η αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στον αιώνα μας, εκτός από τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων, είναι πιθανόν να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων επιφάνειας της θάλασσας μεταξύ 18 και 59 cm . Το γεγονός αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις παραλιακές περιοχές ή μικρά νησιά και δημιουργεί προϋποθέσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι σημαντικές αυτές προειδοποιήσεις σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία που φέρνει μαζί της η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, προέρχονται από πρόσφατη διακυβερνητική διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές (Intergovernmental Panel on Climate Changes).
Σύμφωνα με τα πορίσματα της διάσκεψης, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας που σημειώνεται και αναμένεται να παρατηρηθεί κατά τα επόμενα 100 χρόνια, θα έχει μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες συνέπειες:
Αύξηση των καυσώνων, πυρκαγιών, πλημμυρών, εδαφικών καθιζήσεων, ξηρασίας, θυελλών, καταιγίδων και θαλασσοταραχών
Σοβαρές ελλείψεις νερού για ύδρευση και άρδευση
Μειώσεις της γεωργικής παραγωγής εξαιτίας της ξηρασίας και των πυρκαγιών
Πλημμύρες σε παραλιακές περιοχές λόγω της ανόδου των επιπέδων των θαλασσών και ωκεανών που προκαλούνται από το λιώσιμο των παγετώνων στις πολικές περιοχές εξαιτίας της υπερθέρμανσης
Αύξηση των προσφύγων που θα προέρχονται από περιοχές οι οποίες θα έχουν υποστεί τις σοβαρότερες καταστροφές εξαιτίας των αναμενόμενων κλιματικών αλλαγών
Μεγαλύτερες καταστροφές σε περιουσίες, σε κτίρια, σε υποδομές μέσων μαζικής μεταφοράς, επικοινωνίας, παραγωγής ενέργειας
Περισσότερες διακοπές στην παροχή ενέργειας για σκοπούς κλιματισμού
Εξαφάνιση διαφόρων μορφών ζωής στον πλανήτη μας, με μείωση της ποικιλίας οργανισμών στο φυτικό και ζωικό βασίλειο
Αύξηση ασθενειών λόγω αλλεργίας, διατροφής, μετάδοσης από τα κουνούπια και το νερό, μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών
Κίνδυνος για την ασφάλεια και ειρήνη στον κόσμο, λόγω αύξησης πιθανοτήτων πολέμων για διεκδίκηση πόρων, νερού, καλλιεργήσιμης γης
Βλέπουμε λοιπόν ότι δικαιολογημένα κυβερνήσεις και λαοί, αισθάνονται έντονη ανησυχία και φόβο για το δικό τους μέλλον αλλά και για τις γενεές που θα ακολουθήσουν.
Η συνεχής πληροφόρηση των λαών για το απειλητικό αυτό πρόβλημα, η συνεχής επιστημονική μελέτη για ανεύρεση λύσεων, η διαρκής παρακολούθηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται παγκόσμια, η συντονισμένη λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις επιβάλλονται εάν θέλουμε αποτελεσματικά να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα από τους κινδύνους που διαφαίνονται και καραδοκούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: