ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ


Η ανάγκη για δράσεις για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των κλιματικών αλλαγών γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη αλλά και επιτακτική.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα του προβλήματος, όρισε ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2008 την προστασία της υγείας από τις κλιματικές αλλαγές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ιδρύθηκε με βάση τη διεθνή δέσμευση των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσει στην εποικοδόμηση συνθηκών προς όφελος της υγείας όλων των ανθρώπων, για την παγκόσμια ασφάλεια και για την ειρήνη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας καθιερώθηκε το 1948 από την Πρώτη Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία για να σηματοδοτήσει την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου και σκοπό έχει να αυξάνει την ενημερότητα του κοινού για θεμελιώδη θέματα υγείας με παγκόσμια εμβέλεια. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2008 συμπίπτει με τα 60χρονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πέρασαν 60 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού και οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους παραμένουν. Πολλοί που υπήρχαν παλαιότερα έχουν τεθεί υπό έλεγχο ενώ άλλοι καινούργιοι έχουν εμφανιστεί. Ταυτόχρονα τα ίδια αισθήματα αλληλεγγύης υπάρχουν μεταξύ των λαών γεγονός που τους φέρνει πιο κοντά για να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των κλιματικών αλλαγών για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.
Η υγεία και η ευεξία θεωρούνται ως καθοριστικοί παράγοντες της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο. Με το ίδιο πνεύμα η υγεία και η ευεξία των πληθυσμών πρέπει να είναι το κριτήριο μέτρησης των επιδράσεων των κλιματικών αλλαγών και των προσπαθειών που καταβάλλουμε ως ανθρωπότητα για να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Οι κλιματικές αλλαγές ελκύουν δικαιολογημένα όλο και περισσότερο την προσοχή διεθνώς τόσο των μέσων πληροφόρησης όσο και των αρμόδιων αρχών. Ας αναφέρουμε το παράδειγμα του βραβείου Νόμπελ που δόθηκε πρόσφατα στον πρώην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ και σε μια ομάδα ειδικών των Ηνωμένων Εθνών για την εργασία τους σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές.
Σήμερα είναι ξεκάθαρο και κατανοητό όσος ποτέ άλλοτε ότι για να ευελπιστούμε σε μια επιτυχημένη αειφόρο ανάπτυξη είναι απαραίτητο να μεριμνούμε ταυτόχρονα για υγιές περιβάλλον και διασφάλιση της υγείας όλων των ανθρώπων στη γη.
Οι επαγγελματίες της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των αλλαγών του κλίματος στους ανθρώπους. Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι εκείνοι που ζουν σε χώρες όπου ο τομέας της υγείας έχει ήδη σοβαρά προβλήματα στην πρόληψη, ανίχνευση, έλεγχο, θεραπεία ασθενειών και αντιμετώπιση συνθηκών που απειλούν την υγεία των λαών τους.
Οι μεγάλοι δολοφόνοι όπως η μαλάρια, ο υποσιτισμός και οι διάρροιες, εξαφανίζουν εκατομμύρια ζωές ανθρώπων σε φτωχές χώρες του κόσμου κάθε χρόνο. Οι κλιματικές αλλαγές θα επιδεινώσουν και θα αναδείξουν περισσότερο τις αδυναμίες δημιουργώντας περισσότερες πιέσεις στη δημόσια υγεία και με μεγαλύτερη συχνότητα.
Είναι επιτακτικό να θέσουμε το πρόβλημα της δημόσιας υγείας στο επίκεντρο του προγράμματος των δράσεων μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν οι κυβερνήσεις και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Πρέπει να συνεργαστούν με στόχο την ενδυνάμωση της επιτήρησης και ελέγχου των μολυσματικών ασθενειών, την ασφαλέστερη χρήση των υδάτινων πόρων και για τις επείγουσες δράσεις σε προβλήματα υγείας.
Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2008, κοινότητες και οργανισμοί παντού στον κόσμο, θα οργανώσουν δραστηριότητες με στόχο να αυξήσουν την ενημερότητα και την κατανόηση του κοινού για τις επιπτώσεις που έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν οι αλλαγές του κλίματος στην υγεία των ανθρώπων και άλλων μορφών ζωής στον πλανήτη μας.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτά που συμβαίνουν σε άλλες μεριές της γης, μας αφοράν άμεσα. Ζούμε σε ένα κοινό παγκόσμιο σπίτι και αυτά που συμβαίνουν αλλού και σε διαφορετικούς πληθυσμούς μας επηρεάζουν και πρέπει να μας ενδιαφέρουν.
Η αλληλοεξάρτηση των αποφάσεων και των πολιτικών ή στρατηγικών κατευθύνσεων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι στην εποχή μας τόσο σημαντική όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: