Σχ. Έτος 2011 - 2012: Πρόγραμμα Π.Ε με τίτλο: "Όλυμπος: Ιστορία -Οικολογία"

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Σπυροπούλου Άννα
Στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης υλοποιήθηκε από την Α΄ Τάξη του 10ου Λυκείου Λάρισας πρόγραμμα με θέμα: "Όλυμπος: Ιστορία -Οικολογία". Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η φιλόλογος καθηγήτρια Άννα Σπυροπούλου και το παρακολούθησαν τακτικότατα οι 28 από τους 32 μαθητές που το επέλεξαν.

Σε κάθε εβδομαδιαία συνάντηση ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση μέσω εποπτικού υλικού(κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, διαδίκτυο) ενός υποθέματος. Πολύ βοηθητικά από το διαδίκτυο ήταν: η wiki-pedia, τo google earth και τα αρχεία της ΕΡΤ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για: α. τα πρόσωπα, που συνδέονται με τον Όλυμπο είτε ιστορικά (π.χ. στην Τουρκοκρατία ο Γ. Ολύμπιος, ο Π. Ζήδρος, ο Ι. Φαρμάκης, αρχές 20ου αι. ο λήσταρχος Γιαγκούλας), είτε με κάποια ιδιότητα (π.χ. ο ζωγράφος του Ολύμπου Ιθακήσιος, ο οδηγός Χρ.Κάκκαλος) και β. τις προσπάθειες κατάκτησης των κορυφών από διάφορες αποστολές και ορειβάτες.
Πραγματοποιήσαμε δύο ημερήσιες εκδρομές, από όπου και το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο που ακολουθούν:
α.Στις Βρυσοπούλες (Κ.Ε.Ο.Α.Χ.) στις 23-2-2012.Προηγουμένως, επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Ελασσόνας και το Μουσείο Σαρανταπόρου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ο συνδιασμός ηλιόλουστης χειμωνιάτικης μέρας και χιονισμένου ορεινού τοπίου ενθουσίασε τα παιδιά. Η επίσκεψη στο ΚΕΟΑΧ ολοκληρώθηκε με μια εκτενή παρουσίαση-συζήτηση για τη λειτουργία του καταφυγίου από το στρατό. Οι μαθητές εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο χειμερινής διαβίωσης στο βουνό, τις χειμερινές στρατιωτικές ασκήσεις και τη στρατιωτική εκπαίδευση. Με την εκδρομή αυτή γνωρίσαμε τη νότια και δυτική πλευρά του Ολύμπου.

β.Στα «Πριόνια» και το Λιτόχωρο στις 26-4-2012.Το ΚΠΕ Ανατ. Ολύμπου μας διέθεσε τον συνάδελφο κ. Μιχάλη Καρυδιά, που μας συνόδευσε στην κατάβαση του φαραγγιού του Ενιπέα και μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα του Ολύμπου. Η κατάβαση κατέληξε στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, αφού πρώτα διανύσαμε μια υπέροχη διαδρομή μέχρι τη σκήτη του Αγ. Διονυσίου. Η όλη πορεία μας στο βουνό είχε συνολικά διάρκεια τριών ωρών, περίπου. Έτσι, προσεγγίσαμε και την ανατολική πλευρά του Ολύμπου.
Στις εκδρομές μας συμμετείχαν οι καθηγητές του σχολείου μας κ.κ. Παπαιωάννου Βάσω, Μάνθου Στέλλα και Ζάχος Κώστας.
Οι στόχοι του προγράμματός μας υλοποιήθηκαν πλήρως, καθώς οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας καλλιέργησαν την ομαδοσυνεργατικότητα, εξοικειώθηκαν περισσότερο με τη φύση, ανέπτυξαν το σεβασμό για το περιβάλλον και το οικολογικό τους αισθητήριο.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΚΠΕ Ελασσόνας και τον υπεύθυνο κ. Σπύρο Αναγνωστάκη και το ΚΠΕ Ανατ. Ολύμπου και το συνάδελφο και συνοδοιπόρο στο φαράγγι του Ενιπέα κ. Μιχάλη Καρυδιά για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Τα μέλη της ομάδας:
Αλέτρας Δημήτριος
Γιαννακός Ιωάννης
Δεσσύλας Αθανάσιος
Ζάχος Σωκράτης
Καραδήμος Ιωάννης
Κατσογιάννης Κων/νος
Κινατίδης Βίκτωρ
Κόκκα Μαρία
Κούκος Μαργαρίτης
Κυριλλίδου Μαρία
Κωστομοίρη Νικολέτα
Λαρίση Αικατερίνη
Λίταινας Γεώργιος
Μαγκιώση Χριστίνα-Σταυρούλα
Μακρίδου Σοφία
Μπακαγιάννη Θεοδώρα
Μπαλή Αικατερίνη
Μπαλή Μαρία
Παπακώστας Νικόλαος
Παπαντωνίου Ελισάβετ
Ράφτη Ελένη
Ρούστας Βασίλειος
Σακελλαρίου Δημήτριος
Σάρρου Άννα
Φακίρης Κων/νος
Φλώρος Στέφανος
Χατζόπουλος Χριστόφορος
Χουλιάρας Αθανάσιος



Δεν υπάρχουν σχόλια: